Кирил Домусчиев

Председател на КРИБ

Кирил Домусчиев завършва средно образование в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, в испанска паралелка. След завършване на висшето си образование придобива магистърска степен по „Индустриален мениджмънт и маркетинг“ към Технически университет – София. След промените през 1990 г. Кирил Домусчиев, заедно с брат си Георги Домусчиев, учредяват няколко дружества, занимаващи се с производство и търговия на различни промишлени стоки – облекла и обувки.

През 1999 г. стартира собствен фармацевтичен бизнес, като учредява „Хювефарма“ ЕООД, чрез която през 2000 г. приватизира публичното дружество „Биовет“ АД – собственик на завод за производство на ветеринарни продукти в град Пещера, България. През годините „Хювефарма“ ЕООД се развива като глобална фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и търговията с продукти за хуманната и ветеринарната медицина. Днес компанията има собствени заводи в България, САЩ и Италия. Хювефарма продава своите продукти чрез собствени дъщерни дружества, търговски представителства и дистрибутори и е сред 10-те най-големи компании в света в областта на ветеринарната медицина.

През 2003 г., двамата с Георги Домусчиев учредяват „Адванс Пропъртис“ ООД, в което всеки от тях притежава по 50% от капитала. То е холдингово дружество, чрез което братя Домусчиеви осъществяват повечето от инвестициите си. Водещите компании в „Адванс Пропъртис“ ООД извършват дейности в областите: фармацевтична индустрия, морски транспорт, пристанищно опериране, строителство, недвижими имоти, медии и др.

През 2008 г., в резултат на проведена приватизационна процедура, „Адванс Пропъртис“ ООД чрез дъщерното си дружество „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД става собственик на 70% от капитала на „Параходство Български морски флот“ АД, компания корабособственик с над 125-годишна история.

„Адванс Пропъртис“ ООД е едноличен собственик на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, което е дружество-пристанищен оператор и концесионер на Терминал Бургас Изток 2 и Терминал Бургас Запад. Пристанището в Бургас е от стратегическо значение за България и едно от най-големите в Черноморския регион.

През 2011 г., заедно със съпругата си, Кремена Домусчиева, учредяват Фондация „Кремена и Кирил Домусчиеви“ за извършване на общественополезна дейност. Фондацията фокусира своята дейност върху подпомагане на детски болнични заведения и специализирани заведения за деца, лишени от родителска грижа и много други разнородни дейности. Същата година той получава Наградата за принос в развитието на индустрията в конкурса „Мистър Икономика“ на сп. „Икономика“.

През 2012 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“. През 2016 г. Омбудсманът на Република България Мая Манолова връчва приз „Добро сърце“ на Кирил Домусчиев за неговия личен принос в кампанията „Великден за всеки“.

Кирил Домусчиев е Управител на „Хювефарма“ ЕООД, Председател на Надзорния съвет на „Биовет“ АД и Председател на Надзорния съвет на „Параходство Български морски флот“ АД, Председател на Съвета на директорите на Huvepharma NV, Белгия, член на Съвета на директорите на Huvepharma Inc., САЩ.

През 2014 г. заради приноса му за развитието на Българската индустрия, Домусчиев е избран за Председател на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – най-голямата национално представена работодателска организация в България. През март 2017 година е преизбран за втори последователен мандат.

През 2018 г. Кирил Домусчиев стартира строителство на две нови производствени бази на „Биовет“ за ветеринарни продукти в Разград и Пещера.

През октомври 2018 г., на заседание на настоятелството на Технически университет – София, Кирил Домусчиев е избран за член на Съвета на настоятелите. В Съвета влизат най-добрите възпитаници на университета, изявени експерти в своята област и известни личности с активна гражданска позиция и авторитет в обществото.

През октомври 2018 г. компанията на Кирил Домусчиев – Хювефарма, получава наградата „Business of the Year“ за приноса си за икономическото развитие на град Сейнт Луис, в щата Мисури, САЩ. Наградата е връчена на церемония от кмета на града пред 1250 представители на бизнеса от Сейнт Луис и щата.

На 19.06.2019 г. Кирил Домусчиев става почетен гражданин на американския щат Небраска. Признанието се дава от управата на щата заради инвестициите, които Домусчиев прави там и работните места, които създава. Кирил Домусчиев е най-големият български инвеститор в щата Небраска и в САЩ. Той има заводи в 5 американски щата, като освен в Небраска, инвестициите му са в Мисури, Северна Каролина, Арканзас и Колорадо.

Експерти и политици

Разговорът за еврото ще е честен, аргументиран и открит.

Не пропускайте живото предаване на

Един ден посветен на

България в Еврозоната

Организатори